!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');fbq('init', '248966894939578');fbq('track', 'PageView');

Op weg naar Steward Owned

Mooi en belangrijk nieuws!
Wij staan aan de vooravond van een belangrijke ontwikkeling: de huidige eigenaar Marcel Smits draagt het eigendom van Aannemersbedrijf M.J. Smits B.V.  over aan het bedrijf zelf!
Dit wordt ook wel ‘Steward Ownership’ genoemd, en is een relatief nieuw en bijzonder concept in Nederland. We lichten heel graag even toe wat het betekent.

Wat is Steward Ownership?

Bij steward owned bedrijven zijn de stewards, ook wel zorgdragers of rentmeesters genoemd, dienend aan het bedrijf en de missie. Het bedrijf zelf is de belangrijkste stakeholder en de missie is leidend. De beslissingsbevoegdheid gaat over van de bedrijfseigenaar naar de  stewards. Zij doen afstand van de winst en zij bewaken alleen nog de maatschappelijke missie. Het stemrecht en het economisch recht wordt op deze manier van elkaar gescheiden.  Eventuele investeerders in het bedrijf ontvangen een winstuitkering, maar hebben geen zeggenschap over de koers van onze organisatie.

Samenvattend zijn er twee belangrijke principes bij Steward Ownership:
1. Het stemrecht ligt bij de mensen die betrokken zijn bij het uitvoeren van de missie van het bedrijf, de stewards, en kan niet worden verkocht of vererfd.
2. Winst dient de missie: de winst wordt geherinvesteerd in het bedrijf of wordt besteed in lijn met de missie van het bedrijf.

Steward owned bedrijven zijn niet gericht op snelle winst maar op stabiele groei. Dat maakt ze op de lange termijn sterker en financieel gezonder. Dat zien wij nu zelf ook al terug in onze huidige manier van werken! En we willen dit naar de toekomst toe graag voortzetten. 

Waarom kiezen we hiervoor?

We hebben jarenlang – samen met al onze medewerkers – hard gewerkt om een sociale, financieel gezonde onderneming op te bouwen. Iedereen is verschillend, en iedereen beschikt over zijn eigen krachten, wensen en behoeften. Wij waarderen deze veelzijdigheid en willen het inclusieve en diverse karakter van het bedrijf behouden en versterken door het voortdurend bieden van een veilige werkomgeving voor onze medewerkers. Samen blijven we op een ecologische verantwoorde manier werken aan een diverse en natuurlijke leefomgeving.

De belangrijkste reden waarom wij voor dit concept hebben gekozen is het behoud van deze kernwaarden van Smits. Deze manier van werken en onze doelstellingen maken deel uit van ons DNA en op deze wijze kunnen we dit optimaal bewaken. Sterker nog; deze manier van werken geeft ons de gelegenheid dat nog veel verder uit te gaan breiden!

Wat betekent dit voor de toekomst van Aannemersbedrijf M.J. Smits B.V.?

De keuze voor Steward Ownership zorgt ervoor dat wij onze duurzame missie naar de toekomst toe kunnen borgen. Daarmee verandert er niets aan de manier van werken die jullie als onze stakeholders van ons gewend zijn. Onze manier van werken blijft gehandhaafd en zetten we graag – samen met onze opdrachtgevers  – voort.

Tot slot.

Een overdracht kost tijd en geduld. We hebben ons doel bepaald maar op de weg ernaar toe wachten ons nog een aantal uitdagingen. Enerzijds moeten we aandacht besteden aan het inrichten van de steward owned structuur op de achtergrond, anderzijds moeten we een plan ontwikkelen om dit allemaal praktisch te maken. In de komende periode gaan wij hiermee aan de slag. Ondertussen loopt de uitvoering van ons werk op de gebruikelijke manier door. We gaan ervoor!

Wil je meer weten over dit concept of ben je geïnteresseerd in het proces dat wij nu doormaken? Dan mag je altijd contact met ons opnemen. We praten er graag over.

Wordt vervolgd! Bedankt voor je aandacht.