!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');fbq('init', '248966894939578');fbq('track', 'PageView');

Terugblik op 2023: onderhoud aan de uiterwaarden

De combinatie van veel regen de afgelopen tijd en de verzadiging van het gebied zorg voor (licht) verhoogde waterstanden in de rivier de Maas. De uiterwaarden langs de rivieren hebben een belangrijke functie voor hoogwaterveiligheid. Goed beheer van de uiterwaarden is belangrijk voor de veiligheid van de mensen in het rivierengebied, maar ook voor de natuur.

Maaien en snoeien
Aannemersbedrijf M.J. Smits B.V. verzorgt samen met de opdrachtpartners in Maaskracht in opdracht van Rijkswaterstaat het onderhoud van de uiterwaarden. In 2023 hebben we ruim 713 hectare onderhoud aan de uitwaarden van de Maas uitgevoerd, zoals maaien en ruimen grasvegetatie, verwijderen of snoeien van houtige begroeiing. Zo voorkomen we dat het doorgroeien en uitbreiden van vegetatie in het rivierbed bij hoogwater tot onverantwoord hoge waterstanden leidt. Te veel begroeiing op de verkeerde plek kan leiden tot een onnodige opstuwing van water in tijden van hoogwater. De norm voor de begroeiing is vastgelegd in de zogenoemde ‘vegetatielegger’. Op basis van die vegetatielegger doen wij aan groenonderhoud en voeren we natuurbeheer uit in de uiterwaarden van de Maas. Tevens werken we aan beheer dat de waterkwaliteit en de riviernatuur versterkt binnen de randvoorwaarden van de vegetatielegger.

Fasering in tijd en ruimte
Door voor fasering in tijd en ruimte te zorgen, kunnen we bij de uitvoering van het natuurbeheer de gradiënten bevorderen en creëren. Als we niet overal tegelijkertijd in het gebied werkzaamheden uitvoeren, blijft een deel van elk type van de verblijfplaatsen en van het leefgebieden van soorten in stand. We realiseren een spreiding door een percentage van het te maaien, snoeien en te beweiden oppervlakte op een ander moment in het jaar of in de komende jaren uit te voeren.